x-waarden starten bv op 150

stephanieverhaeghe87 shared this question 5 years ago
Answered

Met data is het vaak zo dat je pas voor het eerst waarden krijgt bij bv x=150. Om toch de y-as weer te geven (met al z'n onderverdelingen) kan je bij het tekenen zo'n bekje gebruiken waarbij je aangeeft te verspringen van bv 5 naar 150. Kan dit ook in GeoGebra?


Alvast bedankt voor het antwoord!

Comments (6)

photo
1

Je kunt opgeven dat het assenstelsel bij b.v. x=100 moet beginnen. Dat is niet helemaal wat je wilt maar het helpt al wel!

photo
1

beste

in GeoGebra heb je in het eigenschappenvenster van het tekenvenster twee mogelijkheden om de x-as niet vanaf 0 te laten starten.

Rechtsklik in het tekenvenster en selecteer de tab y-as:

Optie 1: Vul in het tekstvakje 'Assenstelsel bij' een waarde in verschillend van 0. Op die plaats op de x-as wordt dan de y-as getoond.

d86937a355c43df99729f78376f61dcb

Optie 2: Vink 'w817' aan. De y as blijft dan hangen aan de linkerkant van het tekenscherm. Deze optie werkt ook dynamisch. Wanneer je het scherm versleept of zoomt, zal de x-as wel wijzigen, maar blijft de y-as aan de linkerkant hangen.

ff592b54d3a4532b72c07fad021cc57e

chris

photo
1

Ook nog eventjes een woordje uitleg over het vreemde "w817"

Dit verwijst naar een populair Ketnet programma van jaren geleden.


Het betreft hier een "inside joke", die ik mij als vertaler van de interface heb veroorloofd :laughing:

Ik wacht nog steeds vol ongeduld op een eerste reactie van een GeoGebra gebruiker die zich hieromtrent vragen stelt...

Klachten zijn er tot op heden nog niet gekomen!


Heeft er iemand een suggestie voor het vervangen van "w817" door een vertaling die een betere omschrijving is?


mvg


Ivan De Winne

photo
1

Ivan

ik maak nooit een probleem van een creatieve persoonlijke noot. Die is soms duidelijker dan een wetenschappelijke vademecumterm.

Even de Engelse versie bekeken met onderstaande bedenkingen. Je ziet maar of je er iets mee doet.

In de Engelse versie staat er 'Stick to Edge'. Dit zou je kunnen vertalen door iets als 'Hou aan (de) rand' of 'Langs rand tekenvenster' of 'Rand van het scherm' of 'As langs (of 'aan') rand van scherm' of nog een andere variante hiervan.


De optie ervoor vind ik problematischer. 'Cross at' is vertaald als 'Assenstelsel bij'. 'Assenstelsel' is het geheel van assen en ijken terwijl hier vastgelegd wordt waar de assen kruisen. Een vertaling 'Kruising op' zegt misschien beter waarover het gaat.

chris

photo
1

Allen,


bedankt voor jullie antwoord. Echter kopieer ik in mijn cursus graag de waarden links van de as ook mee en dan bij voorkeur getallen die effectief links van de nulas liggen (dus negatieve getallen). Vooral interessant bij vraagstukken of voor mijn cursus economie. Mocht er nog een suggestie zijn over hoe je dat bekje plaatst, dan zou dat leuk zijn :)


Bedankt!


P.S. Ivan, door op W817 te klikken is duidelijk wat je met dat vinkje doet, dus hoeft voor mij persoonlijk niet aangepast te worden. :smiley_cat:

photo
1

beste

ik begrijp je wens om de y-as ook effectief de x-as te laten snijden in 0, maar de optie om te werken met een bekje is niet voorzien in GeoGebra. Als het om statische afbeeldingen gaat voor een cursus zal je je toevlucht kunnen nemen tot een tekenprogramma waarin je een schermafbeelding van GeoGebra kopieert en zelf knutselt met as en bekje. In GG zelf gaat het niet.

chris

© 2021 International GeoGebra Institute