waarde boven histogram

stephanieverhaeghe87 shared this question 5 years ago
Answered

Beste,


ik heb een histogram getekend o.b.v. relatieve frequenties, maar ik zou graag de exacte percentages boven elk staafje zien. Als een waarde bv in 0,6% van de gevallen in een bepaald interval voorkomt, is dit namelijk moeilijk af te lezen met het blote oog. Kan dit en indien ja, hoe begin ik er aan?


Alvast bedankt!

Comments (6)

photo
1

Dat kan wel maar is niet zo makkelijk.

Je moet een beetje met lijsten knutselen.

(Maar misschien kan het wel veel handiger...)

Zie het als een eerste probeersel. Is beslist nog wel te verbeteren...


Succes!

Paul


https://ggbm.at/2354679

photo
1

Bedankt! Voor een klein aantal waarden kan je dit eigenlijk ook wel via tekstvakken doen, maar zoals je zegt bestaat er misschien nog wel een gemakkelijker manier :D

photo
1

Er bestaat een heel gemakkelijke manier (en dan komt het...): er is wel een 'maar' aan.

Werk je vanuit het rekenblad en heb je daarin ook de klassenmiddens, dan kan je met een 'staafdiagram' werken ipv een histogram. Het grafisch resultaat ziet er hetzelfde uit. Mak een puntenlijst (de cellen selecteren en 'Creëer Puntenlijst' selecteren). De punten verschijnen nu in het midden bovenaan de staven van elke klasse. Toon je als label de waarde van de punten, dan heb je meteen midden en frequentie als coördinaten. Helaas is enkel de y-coördinaat tonen geen optie. Heel mooi ziet het er zo niet uit, maar het is snel en duidelijk.


Eventueel kan je deze punten ook gebruiken om manueel gecreëerde tekstvakjes gemakkelijk gelijkaardig mooi te plaatsen. Je verwijst in positie gewoon naar de punten, die je daarna naar keuze kan tonen of verbergen. Veranderen de frequenties, dan verschuiven de punten en dus ook je tekst mee.


Wil je in één commando enkel de frequenties bij een histogram plaatsen... dan is er geen alternatief.


Drie opties dus met elk hun voor- en nadelen qua 'hoe moeilijk is het' en 'hoe ziet het resultaat er uit.

chris

https://ggbm.at/2361823

photo
1

beste

ik denk dat er nog een tussenweg is om de mooie rijformule waarmee de frequenties gegenereerd werd eenvoudiger te schrijven.

1. Element[lijst,nummer] kan je ook noteren als lijst(nummer) zodat je van dat element al af bent.

2. Werk je met klassenmiddens (of het nu rechtstreeks is of afgeleid uit de klassengrenzen maak niet uit) dan hoef je ook niet het midden van de grenzen in je formule in te bouwen.


Op die manier wordt dezelfde formule: Rij[Tekst[Frequenties(i), (Middens(i), Frequenties(i) + 0.1)], i, 1, 3]

die onveranderd blijft maar een stuk overzichtelijker wordt en dus gemakkelijker te herbruiken of aan te passen aan gelijkaardige situaties:

- Frequenties(i) slaat op de aparte tekstjes met de frequenties

- (Middens(i), Frequenties(i) + 0.1) bepaalt de plaats waar ze geplaatst worden. Die +0.1 kan je uiteraard aanpassen om ze verticaal uit te lijnen tov de staven.


Ik hoop dat we na enkele posts en herposts allemaal iets bijgeleerd hebben. Zelf deed ik er ook enkele dagen over om ineens op deze kortere notitie te komen.

chris

https://ggbm.at/2364455

photo
1

Compliment Chris,


Mooi gevonden en hier wordt het idd veel inzichtelijker van.

Ik heb zeker iets bijgeleerd!


Paul

photo
1

en dan denk je plots "maar het kan nog eenvoudiger door de puntenlijst, waaraan ik eerder dacht, te gebruiken ipv x- en y-coördinaat apart telkens te bepalen in de formule voor de tekst". Inderdaad dus.

Als je een Puntenlijst 'puntenlijst' creëert met als x-coördinaten de klassenmiddens en als y-coördinaten de frequenties dan ziet de formule er meteen ook zoals wat je anders ook manueel doet: Plaats de frequenties als teksten bij de punten bovenaan in het midden van elke staaf:

Rij[Tekst[Frequenties(i), puntenlijst(i)], i, 1, 3].

Een heel kritische geest kan opmerken dat de getallen letterlijk op de staven staan en bovendien maar beginnen in de helft van de staaf en dus niet echt 'in het midden' staan. Wel, dan corrigeer je het met een vector u, b.v. u=(-0.5,0.2) zodat de tekst meer naar links komt en iets naar boven. Het commando wordt dan: Rij[Tekst[Frequenties(i), puntenlijst(i)+u], i, 1, 3] en desnoods pas je de waarden in de vector nog aan om meteen alle tekstjes aan te passen.

Ik denk dat we nu echt klaar zijn :D

chris

https://ggbm.at/2365373

© 2021 International GeoGebra Institute