versie 5 vs versie 6

dklingens shared this question 4 years ago
Answered

In versie 5 is het mogelijk vooraf een standaard lay-out te kiezen voor de objecten (zoals grootte, kleur) via:

Opties | Geavanceerd ... | Voorkeuren-Standaard

Zie afbeelding


d707733c5db75b61ef067ac6c2dbb9d7


Als je veel min of meer identieke illustraties wil maken (bijvoorbeeld voor een te drukken artikel) is dat een verdraaid handige optie.

Is deze optie ook aanwezig in Versie 6 GeoGebra Klassiek?

En zo ja waar zit "ie?

En zo nee, dan zou die optie zeker moeten worden opgenomen in die app.


Als ik ook (de oude) versie 5 ondersteund blijft (in de komende jaren) is eea. voor mij niet zo'n groot probleem

Comments (6)

photo
1

Die geavanceerde opties zijn er niet, maar er wordt herhaaldelijk bevestigd dat GG5 ondersteund blijft.

De hoofdreden om GG6 te lanceren met bv zijn meer interactieve algebra venster én een aantal beperkingen tov GG5 voor wie met scripts, langere syntaxen, geavanceerde lay-out opties enz werkt, is de focus op de gebruiker en niet op de ontwikkelaar. GG6 richt zich naar de 'gewone' gebruiker die niet meegegroeid is met de steeds aangroeiende mogelijkheden en schermen, maar die op zoek is naar een duidelijk en overzichtelijk grafisch rekenapparaat waar hij snel en gemakkelijk basismeetkunde kan uittesten en met grafieken werken zonder overdonderd te worden door alle toeters en bellen. Hij vind in GG6 een tool die er gelijkaardig uitziet, met welk toestel hij ook werkt.

Daarmee bleef de ontwikkelaar, die de lat hoger legt, inderdaad in de kou zitten, terwijl het de ontwikkelaars zijn die didactisch materiaal maken, publieren enz. In vele talen klonk daarom dezelfde verzuchting: behoud GG5. Dit is toegezegd. Net zoals heel wat ontwikkelaars gebruik ik ook GG5 om mijn bestanden op te bouwen en Michael, hoofdontwikkelaar van GG heeft bevestigd dat er geen enkele reden is om de ondersteuning van GG5 te stoppen. Men kent ondertussen deze verzuchting van de vele GG auteurs. Het is bv geen toeval dat eenzelfde vraag over beide versies ook Italiaans gesteld werd, ongeveer gelijktijdig met de jouwe, en eerder werd het ook al in het Engels, Spaans en Frans gevraagd. Je kunt dus gerust zijn. Men weet dat het overal leeft.

chris

photo
1

Beste Chris,

Bedankt voor je heldere antwoord. Ik sluit me graag aan bij de verzuchters: BEHOUD GG5, zoals 'ie nu is. Breid 'em alleen maar uit, als het nodig is.

Groet,

Dick

photo
1

Beste Dick


GeoGebra gebruikers van het eerste uur hebben GeoGebra geleidelijk aan zien ontwikkelen tot een versie met een module voor meetkunde, algebra, statistiek, CAS, 3D, waarschijnlijkheidsrekenen.

Dit zijn 6 pakketten in één geheel.

Met de opkomst van Smartphones hebben de ontwikkelaars van GeoGebra er voor gekozen om GeoGebra op te splitsen in verschillende deelpakketten (apps). Een voorsmaakje via deze link


De modale gebruiker zal meestal GeoGebra gebruiken om eens een eenvoudige meetkundige constructie te maken, een grafiek te tekenen of een berekening uit te voeren. Daarnaast is er de materialenbank met ingebed materiaal met gecompliceerde bestanden waarbij de creatie hiervan bij voorkeur met versie 5 gebeurt.


Ik heb mijzelf de voorbije weken gedwongen om eens met versie 6 te werken en bij het ontwikkelen van materiaal heeft dit inderdaad (nogal wat) beperkingen.


mvg


Ivan De Winne


www.mathelo.net


photo
1

Als ontwikkelaar blijf je inderdaad best bij GG5.

Tegelijk biedt het Algebra venster voor de gewone gebruiker mooie en handige nieuwe gebruiksmogelijkheden:

typ bv gewoon a x + b, en je krijgt meteen een grafiek en twee schuifknoppen in het algebra venster, tegelijk kan je met bijzondere punten de snijpunten met de assen tonen, die mee veranderen met de schuifknop. Je kan breuken en wortels tonen, vergelijkingen exact en benaderend oplossen. Daar is allemaal geen denken aan met GG5. GG6 is m.a.w. tegelijk een enorme verbetering (voor gebruikers) en een achteruitgang (voor ontwikkelaars) en die verbetering wordt ook vaak vergeten. Met de twee versies kies je de versie die het best overeenstemt met je gebruik.

In de link van het antwoord van Ivan zie ik dat in de toekomstige website voorbeeldbestanden worden opgesplitst naar niveau. Ik heb net al een aanpassing gemaakt van Universiteit naar Hoger Onderwijs, (die zal eerlang wel verschijnen na updates) maar met het secundair onderwijs zitten we met benamingen die erg verschillen tussen landen. In de vertaalwebsite zie ik dat men een onderscheid maakt tussen middle school en high school. In België gebruiken we wel middenschool (of eerste graad) maar daarnaast 2e en 3e graad ipv high school terwijl bv in Nederland wel verschillende niveaubenamingen heeft, maar hierin geen leeeftijdsverdeling maakt die overeenkomt men middle en high school...

Ik heb voorlopig voor de onderverdeling 1e graad / 2e en 3e graad gekozen omdat ik hier geen Nederlandse oplossing zie.

chris

photo
1

Dag Ivan,

Dank ook voor jouw reactie. Ja, ik voelde me ook onprettig bij het gebruik van versie 6. Dat de modale gebruiker een uitgeklede versie wordt voorgezet kan ik enigszins invoelen. Maar ik moest bij het gebruik van GG6 toch wat al te vaak zuchten "dit gaat ook al niet" (naar mijn zin).

En ook jouw "voorsmaakje" (mooi woord; noordnederlands: voorproefje) geeft me ook al een onprettig gevoel: de knoppenbalk zit links en ik moet telkens scrollen om de gewenste functie te kiezen (de knop 'Tekst invoegen' gebruik ik vaak); en met de optie MEER wordt het er zeker niet beter op.

Nee, het zijn die kleine, in versie 6 ontbrekende, dingen die het de ontwikkelaar makkelijk maken.

Ik hoop dan ook dat GG5 voor de ontwikkelaar van educatief materiaal (en zoals ik, schrijver van meetkundige artikelen en lesmateriaal) nog enkele jaren ondersteund en verder ontwikkeld wordt. Totdat ook de Smartphone-versie kan wat versie 5 nu vermag.

Hartelijke groet,

Dick

photo
1

Dag Dick en Chris


In verband met jouw voorgestelde indeling 1ste graad/ 2de en 3de graad voor het secundair onderwijs

stoten wij op een niet onbelangrijk verschil tussen het verschik in benamingen tussen Vlaanderen en Nederland.


Voor zover ik het begrepen heb...


1ste graad Vlaanderen = onderbouw Nederland (12-14 jaar?)

2de en 3de graad Vlaanderen = bovenbouw Nederland (tweede fase) (14-16 en 16-18 jaar?)


Maar voor de wiskundedocenten hanteert men de volgende benamingen...


2de en 3de graad in Vlaanderen = 1ste graadsdocent in Nederland.


Dit gaat iets verder dan het verschil tussen de benaming rechte en lijn om een correcte vertaling te geven op de website van GeoGebra.


Het doet mij overigens deugd om een "oude" Cabri gebruiker (en één van mijn leermeesters) Dick terug te ontmoeten via het GeoGebra forum;


mvg


Ivan


www.mathelo.net

© 2022 International GeoGebra Institute