Távolság[] parancs?

SzZsiga41 shared this question 11 years ago
Answered

Jó estét!

Ismét és jeleznék egy gondot. Egy pont és egyenes távolságát dinamikusan írattam ki. A legkisebb távolságot csúszkával (t) meg is találtam, de kiderült, hogy nagyon rossz eredmény jelent meg a képernyőn. Nem találom a hiba okát, ezért kérném, hogy valaki segítsen.

Én hibáztam, vagy tényleg programhiba?

Előre is köszönöm a véleményeket.

Üdv: Száldobágyi Zsigmond

https://ggbm.at/553543

Comments (4)

photo
1

Szia!


Szerintem egyik sem. Egyszerűen így működik a Távolság parancs. Az online súgó szerint:

"Distance[Point A, Object O]

Yields the (shortest) distance between points A and the Object. Works for Points, Segments, Lines, Conics and Implicit Curves. When f is a function, Distance[A,f] returns distance between A and (x(A),f(x(A)))."

Mivel itt g függvény, így a 2. mondat "alapján" működik a parancs. A Te esetedben t=1-re U(1,2), azaz x(U)=1, g(x(U))=g(1)=8. Ezért a U(1,2) és az (1,8) pont távolságát adja meg a GeoGebra, ami 6 lesz.


Üdv:

Racskó Péter

photo
1

Köszönöm, hogy végre erre a kérdésre is választ kaptam.

A csatolt munkalapon ellenőriztem, valóban ez volt a hiba oka. Ezek szerint, ha a lineáris függvényen felveszek két pontot, és azon át egy egyenest, akkor - azzal számolva - a geometriai értelemben vett távolságot kapom. Érdekes és tanulságos.

Köszönöm:

Zsiga

https://ggbm.at/553877

photo
1

Jó estét!

Az előző válaszba teljesen belenyugodtam, erre ma ráfutottam egy újabb aknára. Erről nem szól a help, hogy "kieső metszéspont" esetén is hibás adatot ad a Távolság parancs. ( A szakasz végpontjának távolságát adja vissza )

Vagy megint én nem tudok valamit, amit ti tudtok?

Előre is kösz a válaszokat!

Üdv: Zsiga

https://ggbm.at/553917

photo
1

Ismét én vagyok.

Jobban belegondolva mindent megértettem, egy mozdulattal javítottam a munkalapon az előző hibámat. Nem gondoltam bele, mit érthetünk egy szakasz és egy pont távolságán. Mivel más is könnyen járhat úgy, hogy egy pont mozgatásával "túlmegy" a szakasz végén, ezért inkább nem töröltem az előző kérdésemet, hanem tanulságként meghagyom a buta kérdésem, és mellékelem a tanulságot: egy oldal megrajzolása előtt az oldalegyenest rajzolom fel előbb, az oldalegyenestől mért távolságot számoltatom, így elkerülöm ezt a hibát.

Én kérek elnézést:

Zsiga

https://ggbm.at/553919

© 2023 International GeoGebra Institute