Primena pitagorine teoreme na jednakokraki trougao.

slaki shared this question 10 years ago
Answered

Pokusavam da obradim temu za primenu pitagorine teoreme na jednakokraki trougao. Moze li mala pomoc kako da napravim klizac koji vi zovete pomici da bih pokazala da pitagorina teorema vazi za bilo koje vrednosti? Kako da ubacim formule za povrsinu i visinu tog trougla?

Hvala unapred.

Comments (11)

photo
1

Može li malo detaljniji opis što točno želiš? Jednakokračni trokut koji pomoću klizača mijenja osnovicu i krakove? Formule umetni pomoću alata Insert Text.

----

Ajmo za početak ovako:

Nacrtaj dužinu AB alatom Dužina između dviju točaka. Dužina nosi oznaku a. Ako ne klikni na nju alatom Move i samo upiši a na tipkovnici.

Odaberi alat Slider i klini na prazno mjesto u grafičkom prikazu. Upiši u okvir raspon klizača a/2 do recimo 12. Nazovi ga krak

Odaberi alat Kružnica određena središtem i polumjerom. Klikni na točku A i upiši za polumjer riječ krak. tako i na B.

Klikni alatom Nova točka na sjecište kružnica.

Klikni alatom Polovište ili središte na dužinu a.

Alatom Mnogokut spoji to plovište, vrh B i vrh nasuprot osnovice.

Eto, toliko za početak.

photo
1

Hvala sto ste mi odmah odgovorili. Da li postoji geogebra na hrvatskom? Kako to da podesim da bi mi bilo lakse i da li je moguce? Imate li ideju kako bih mogla da odradim ovaj seminarski rad ali da bude zanimljiv? Mozda neki primer koji bih mogla da primenim. Unapred se zahvaljujem.

photo
1

Uspela sam da promenim jezik. Ostaje pitanje za ideju. Neko? Bilo ko?

Hvala!

photo
1

A evo za uvod jedan mali video tutorijal

http://www.screenr.com/pyI8

photo
1

Oh, Hvala Vam puno. Ovo je zaista od pomoci. Kako bih mogla recimo da animiram da taj pravougli trougao sklizne u stranu pa da nad njim iscrtam kvadrate a onda da se kvadrati nad katetama rascepaju i sloze u kvadrat nad hipotenuzom. Jesam li previse trazila od Vas? Ili mozda Vi imate neku bolju ideju? Zaista mi puno pomazete.

photo
1

Translatirati trokut je lako.

Njaprije nacrtaj pravokutan trokut alatom Mnogokut klikom na vrh B, pa na C i polovište stranice a, pa pnovo na B.

Alatom Vektor između dvije točke (3. skupina) nacrtaš dvije točke i vektor.

Alatom Translacija objekta ta vektor (4. skupina zdesna) klikneš na pravokutni trokut i na vektor.

Alatom Pravilni mnogokut klikni na dva vrha trokuta i upiši 4 pa imaš kvadrat.


A, ono drugo sjeckanje kvadrata i preslagivanje je prekrupan zalogaj za prvi dan. Preuzmi ovu datoteku

http://www.geogebra.org/en/...

tako da u Geogebri Datoteka > Otvori web stranicu upišeš tu adresu. Potom otvori Pogled > Opis konstrukcije i proučavaj do mile volje :)

photo
1

Hvala Vam. Imate li Vi mozda neku laksu ideju za realizaciju? Mozda neki konkretan zadatak koji bih mogla da primenim na ovaj zadatak? Mozda neki iz stvarnog zivota? Ne znam sta bih mogla da primenim da rad bude interesantan.

photo
1

Hvala Vam. Imate li Vi mozda neku laksu ideju za realizaciju? Mozda neki konkretan zadatak koji bih mogla da primenim na ovaj zadatak? Mozda neki iz stvarnog zivota? Ne znam sta bih mogla da primenim da rad bude interesantan.

npr. visina krova kuće, pa one A ljestve, pa visina šatora ...itd.

photo
1

Hvala Vam. Probacu.

photo
1

Još jedno pitanje za Vas. Da li ovu kostrukciju sada mogu da prebacim u word ali da mogu u word-u na toj slici da menjam preko klizača dimenziju trougla i kako?

Hvala Vam puno.

photo
1

U word ili ppt možete prebaciti sliku, ali ne dinamičnu sliku. A i čemu kada imate GeoGebru na svakom računalu spojenom na internet.

© 2023 International GeoGebra Institute