Objectes d'entrada en una macro

Antoni Gomà shared this question 14 years ago
Answered

Voldria fer una macro per a la qual un dels objectes d'entrada fos un polígon (sense marcar els vèrtexs, clicant només una vegada sobre el polígon).

Algú sap si això és possible?


PD. :flushed: Fa uns dies vaig fer realment una macro que tenia com un dels elements d'entrada un pentàgon (no un polígon sinó un pentàgon; però ja m'estaria bé que el polígon d'entrada fos sempre el mateix, sempre un pentàgon, per exemple...) Però no funcionava com calia i no la vaig guardar :flushed: ... i després, cada vegada que ho provo, no em surt cap polígon, mai a la possible llista d'objectes d'entrada. :flushed:

Comments (5)

photo
1

En principi, els elements d'entrada d'una macro han de ser objectes lliures, i un polígon és un objecte dependent dels seus vèrtexs, así que jo penso que no s'ha de poder fer el que tu dius, si més no de forma directa.

photo
1

Hola Carles,

Al teu missatge hi ha una expressió que per a mi és el quíd de la qüestió. I és la que diu "en principi". El meu gran dubte és si és "en principi", de totes totes, o bé hi ha alguna possibilitat de saltar-se aquest principi.

Adjunto una macro que pren com a elements d'entrada un punt sobre un cercle i el propi cercle i dibuixa el punt diametralment oposat al que has marcat.

També hi ha un .gif que explica que he eliminat dels objectes d'entrada a la macro els dos punts que m'havien servit per dibuixar el cercle. [size=85](Ja he explicat que una vegada, no sé ben bé com, vaig aconseguir una macro amb un polígon com a element d'entrada; potser aquell dia vaig fer una cosa semblant a aqeusta i va funcionar)[/size]

Sembla, doncs, que el cercle és un objecte dependent que ha servit com a objecte d'entrada en una macro.

Així doncs, per al GeoGebra un cercle esdevé un objecte amb entitat pròpia (potser és perquè té una equació???) i en canvi sembla que un polígon, no. Seria bonic qu eun polígon també pogués tenir entitat pròpia!

https://ggbm.at/13905378f4a47b202359671753ca50035eed8a4

photo
1

Afegeixo més coses.

Em sembla que un polígon pot ser (o podrà ser més endavant, en noves versions) l'objecte d'entrada en una eina. Em baso en la similitud amb les eines simetria axial, simetria central, gir, translació,... que certament poden prendre com a objecte d'entrada un polígon.


Tanmateix (de moment) no és sempre possible prendre un polígon com a objecte d'entrada en una nova eina-macro elaborada per nosaltres. He anat investigant i tot seguit escric les conclusions a què he arribat (però no em pregunteu les raons!)


(1 sí)Crec que en comptes d'un polígon caldrà concretar més i posar, per exemple, un quadrilàter o un pentàgon,...

(2 no)En alguna ocasió m'havia semblat que si abans de crear la macro pròpia s'executava alguna eina del GeoGebra amb el polígon com a objecte d'entrada, a partir d'aquell moment ja es podia fer servir el polígon en les nostres macros. Però no és així.

(3 no)Després m'havia semblat que si s'aplicava l'eina simetria axial del GeoGebra amb el polígon com a objecte d'entrada, a partir d'aquell moment "ja el teníem a la nostra disposició". Però no és així.

(4 sí)En canvi crec que és cert que si s'aplica l'eina simetria axial amb el polígon com a objecte d'entrada i un dels costats del polígon com a segment que marca l'eix de simetria, aleshores ja podem fer servir el polígon com a objecte d'entrada de les nostres eines


Teniu un exemple que això pot funcionar en el fitxer quadrimig.ggb que adjunto i que, prenent com a objecte d'entrada un quadrilàter, dibuixa el quadrilàter que té com a punts mitjans els costats del quadrilàter. Per aconseguir-ho primer de tot he fet el que s'explica en cursiva a (4 sí) i després he posat com a objecte d'entrada el quadrilàter (apareix com a polígon a la llista d'objectes d'entrada però s'enregistra com a quadrilàter) i n'he esborrat els punts que eren els vèrtexs del polígon inicial i que apareixien "per defecte" entre els objectes d'entrada)... i funciona!!!


Déu n'hi dó, que estrany sembla tot, oi?

Estaria molt content si algú em digués que tot és molt fàcil, que m'he embolicat... i que m'orientés sobre una manera més "fàcil", més "natural", més "(poseu-hi el mot que vulgueu)" d'aconseguir que un polígon sigui objecte d'entrada en una macro.


PD. Perdoneu "el rotllo" però ja veieu que per a mi també és molt estrany i no ho he sabut resumir

https://ggbm.at/533345

photo
1

Hola.


He seguit amb detall tots els teu descobriments i he comprovat el que dius.


I ara estic veient una novetat. Aquesta "cosa" que s'ha de fer amb un polígon per tal que es pugui fer servir com a objecte d'entrada, ha d'estar relacionat amb un dels seus costats, però no n'hi ha prou amb un dels seus vèrtexs. No cal, però, que sigui una simetria axial. Per exemple, en un triangle, pots definir les macros del circumcentre, ortocentre i del baricentre fent servir com a objecte d'entrada el mateix triangle, però no funciona amb l'incentre! Us adjunto aquestes macros.


En el cas de l'incentre, passa una altra cosa curiosa. Si construeixes la macro quan ja has construït les altres, ja has utilitzats els costats del triangle i per tant aquest surt com a possible objecte d'entrada. Però si el tries, surt un missatge que diu que no el pots utilitzar perquè l'incentre no depèn d'ell!!!


Per tant, encara que surti un polígon a la llista d'entrada, no sempre es pot fer servir.

Amb les macros dels tres punt, m'ha permès definir la macro de la recta d'Euler a partir del triangle.


Una altra curiositat: si apliques aquestes macros a un quadrilàter, no protesta, però dibuixa els punts només considerant els tres primers vèrtexs definits!


Crec que entre tots, anem avançant una mica més en tot aquest embolic.


Cordialment,


Pep Bujosa

https://ggbm.at/533347

https://ggbm.at/1390541

photo
1

Efectivament, de moment és segur que cal canviar el que jo deia

(4 sí)En canvi crec que és cert que si s'aplica l'eina simetria axial amb el polígon com a objecte d'entrada i un dels costats del polígon com a segment que marca l'eix de simetria, aleshores ja podem fer servir el polígon com a objecte d'entrada de les nostres eines


perquè alguna vegada falla i perquè no cal ser tan precís; tampoc no cal haver fet servir el polígon "com a tal" perquè esdevingui possible objecte d'entrada en una macro; i de vegades "apareix però no serveix"


De moment jo em quedo amb aquest enunciat

(5)En determinades circumstàncies, si fem servir algun dels costats d'un polígon per aplicar-li una eina del GeoGebra (o també de vegades el propi polígon o, potser, els seus vèrtexs) aleshores ja podem fer servir el polígon com a objecte d'entrada de les nostres eines


Queda per aclarir quines són aquestes "determinades circumstàncies"!!!


Pd. Jo encara no he aconseguit fer una macro que prengui com a punt d'entrada un quadrilàter i en dibuixi les diagonals i el punt d'intersecció de les diagonals. Em diu "que els objectes de sortida no depenen de l'objecte d'entrada".... i en canvi es podia dibuixar el quadrilàter de punts mitjans! Segur que, com ens diu en Pep, el paper dels costats i dels vèrtexs és ben diferent!

© 2022 International GeoGebra Institute