Hoe kan je de schaduw weergeven van een ruimtefiguur waarbij je het lichtpunt kan verplaatsen?

Laura shared this question 5 years ago
Answered

Ik zou graag de schaduw van een balk willen weergeven waarbij ik mijn lichtbron kan verschuiven en dat dan de schaduw ook verandert. Dit zou ik graag allemaal in GeoGebra 3D willen zetten. In het bestand ziet u de figuur al staan.

Comments (3)

photo
1

beste


ik denk dat er weinig anders opzit dan vlak per vlak, hoekpunt per hoekpunt te werken:

- bepaal vlak waarop de schaduw valt

- teken de rechten door het lichtpunt en de hoekpunten van een van de zijvlakken

- bepaal de snijpunten van de rechten met het schaduwvlak

- verbind de snijpunten

dat is dan één zijvlak...

Ik heb het met één rechthoek uitgewerkt. Met jouw figuur heb je meteen een pak meer werk.

Er bestaat spijtig genoeg geen commando Projectie[] of iets dergelijks

photo
1

ik probeerde om een macro aan te maken die na klikken op lichtpunt, hoekpunt en vlak meteen het snijpunt geeft. Dat bespaart al wat werk en kan herbruikt worden in andere bestanden, maar dat wil niet lukken. Ik vraag dat even na op het forum.

photo
1

ondertussen is de oorzaak van het probleem in de macro ontdekt door de ontwikkelaars van GG. Voorlopig werkt het als het projectievlak a gedefinieerd wordt als z+ 0y = 0, maar binnenkort ook gewoon als a: z=0.


Het werkt natuurlijk ook voor elk ander willekeurig vlak. De macro kan je gebruiken als knop of als commando. Selecteer achtereenvolgens het lichtpunt, een punt waarvan je de schaduw wil bepalen en tenslotte het vlak waarop de schaduw valt. Als je de muis over de knop met de moersleutel beweegt krijg je de nodige invoerhulp. Je hoeft dus niet meer alle projectierechten en snijpunten in aparte commando's te bepalen. Je moet nog wel hoekpunt per hoekpunt de schaduw bepalen, maar het werk is toch al een pak minder. veel succes

© 2021 International GeoGebra Institute