Hoe gebruik je Geogebra om een "verhaal" met meerdere stappe

Twan shared this question 5 years ago
Answered

Hoe gebruik je Geogebra om een "verhaal" te vertellen? Bijvoorbeeld het ontwikkelen van bewijs van een stelling in de stappen:


1. Verwerven van inzicht door exploratie. Zoals het onderscheiden van -- min of meer voor de hand liggende -- bijzondere gevallen die gemakkelijk te interpreteren zijn;

2. De generalisatie stap;

3. De "ontdekkingstocht" naar het bewijs;

4. Het bewijs;

5. Conclusies, "lessons learned".


Voor 't bord of in een live presentatie is dit makkelijk te doen, want daar kun je de opeenvolging van de fases zelf regisseren. Maar hoe doe je dit als je de student slechts een Geogebra bestand wil meegeven om zelf mee te werken?

In Geometer's SketchPad (GSP) kan één bestand meerdere pagina's bevatten zodat je een bestand of document zou kunnen indelen met een pagina voor elk van bovenstaande stappen. In Geogebra kun je een bestand bestand of document niet indelen in pagina's.


Kortom, de vraag is hoe delen jullie een Geogebra document in, in verschillende "stappen" of fases van het verhaal?

Comments (3)

photo
1

Ik veronderstel dat het maken van een GeoGebrabook het best aan jouw vraag beantwoord...


Zie handleiding https://tube.geogebra.org/b/1436569


Gevorderde gebruikers kunnen met schuifknoppen, actieknoppen en GeoGebrascript nog een stap verder gaan!


mvg


Ivan De Winne

photo
1

@ivandewinne dat is een goed idee, maar hoe "deel" ik informatie tussen één of meerdere pagina's in een Geogebraboek?

photo
1

beste

met een navigatiebalk onderaan in het scherm (rechtsklikken en selecteren) kan je stapsgewijs de opbouw van een bestand volgen. In de verschillende fases van het onderzoeken van een probleem levert dat zoveel info op dat je inderdaad soms beter bent met verschillende bestanden. Zoals Ivan suggereert kan je in dat geval werken met een GeoGebraboek. Je maakt verschillende bestanden, telkens aangepast aan waar zit ik en wat is mijn doel in deze fase. Deze groepeer je in één boek, waar je zowel tekst als applets kan plaatsen. Wanneer je zo'n boek opent, zie je telkens links een overzicht van wat er allemaal in je boek staat (zoals in een pfd-bestand) en kan je gemakkelijk de gewenste pagina kiezen.

Een Nederlandstalige uitleg over hoe je zo'n boek aanmaakt (zelf in de vorm van een GeoGebraboek) vind je via de helppagina:

Klik op help - selecteer initiatiehandleidingen - selecteer een GeoGebraboek maken.

chris

© 2021 International GeoGebra Institute