Geogebra on Windows 10 graphical bug

danielvb shared this problem 4 years ago
Solved

Not sure if this is a problem with geogebra or windows but i'll try my luck here.


Ive been unable to use GeoGebra because of a nasty graphical bug that makes it impossible to see anything, it started happening recently and i have no idea why. Ive tried reinstalling several times and even going back to other versions but it still happens.

Heres a picture: https://puu.sh/mTt9f/d9fbb6b8b2.png


It happens when i try to move my mouse around and heres my geogebra debug just in case:


    GeoGebra 5.0.200.0-3D (29 January 2016)

    Java: 1.7.0_40

    Codebase: file:/C:/Program%20Files%20(x86)/GeoGebra%205.0/geogebra.jar

    OS: Windows 8

    Architecture: x86 / x86

    Heap: 247MB

    CAS: CAS-oppstart


    GeoGebraLogger log:

    21:34:26.075 INFO: org.geogebra.desktop.i.a.b[-1]: GeoGebra 5.0.200.0 29 January 2016 Java 1.7.0_40-32bit

    21:34:26.076 DEBUG: org.geogebra.desktop.geogebra3D.a.<init>[-1]: isApplet=false runningFromJar=false appletImpl=null

    21:34:26.076 DEBUG: org.geogebra.desktop.geogebra3D.a.<init>[-1]: Not setting up logging via LogManager

    21:34:26.288 DEBUG: org.geogebra.common.l.t.a[-1]: Number of registered views = 1

    * class org.geogebra.desktop.geogebra3D.b.b

    21:34:26.303 DEBUG: org.geogebra.desktop.i.a.<init>[-1]: Waiting for the initialization: 0

    21:34:26.304 DEBUG: java.lang.Thread.run[-1]: Thread[compute,5,main] running

    21:34:26.305 DEBUG: org.geogebra.common.m.f.n[-1]: SingularWS connection disabled by command line option

    21:34:26.305 INFO: org.geogebra.common.m.f.n[-1]: No SingularWS is available at http://singularws.idm.jku.at/ (yet)

    21:34:26.337 DEBUG: org.geogebra.desktop.gui.h.q.<init>[-1]: CAS support: true

    21:34:26.431 ERROR: org.geogebra.desktop.i.u.b[-1]: problem loading C:\Users\Daniel\AppData\Roaming/GeoGebra 5.0/prefs/prefs.xml

    21:34:26.432 ERROR: org.geogebra.desktop.i.u.b[-1]: problem loading C:\Users\Daniel\AppData\Roaming/GeoGebra 5.0/prefs/defaults.xml

    21:34:26.432 ERROR: org.geogebra.desktop.i.u.b[-1]: problem loading C:\Users\Daniel\AppData\Roaming/GeoGebra 5.0/prefs/macros.ggt

    21:34:26.660 DEBUG: org.geogebra.common.l.t.a[-1]: Number of registered views = 2

    * class org.geogebra.desktop.geogebra3D.b.b

    * class org.geogebra.desktop.geogebra3D.e.c.a.a

    21:34:26.673 DEBUG: org.geogebra.common.l.t.a[-1]: Number of registered views = 3

    * class org.geogebra.desktop.geogebra3D.b.b

    * class org.geogebra.desktop.geogebra3D.e.c.a.a

    * class org.geogebra.common.plugin.b

    21:34:26.674 WARN: org.geogebra.desktop.i.a.m[-1]: Option versionCheckAllow not recognized :

    21:34:26.674 INFO: org.geogebra.desktop.i.u.a[-1]: No system preferences

    21:34:26.679 DEBUG: org.geogebra.desktop.geogebra3D.a.<init>[-1]: ============ runThreadToCheckInput3D

    21:34:26.745 DEBUG: org.geogebra.desktop.geogebra3D.input3D.intelRealSense.InputIntelRealsense3D.init[-1]: reg query HKLM\Software\Intel\RSSDK\Components\ivcam : 1

    21:34:26.747 DEBUG: org.geogebra.desktop.geogebra3D.a$a.a[-1]: RealSense: No key for camera in registery

    21:34:26.747 DEBUG: org.geogebra.desktop.geogebra3D.a$a.b[-1]: zSpace: try to init

    21:34:26.780 DEBUG: org.geogebra.desktop.geogebra3D.a$a.b[-1]: zSpace: Failed to init

    21:34:27.025 DEBUG: org.geogebra.desktop.gui.R.a[-1]: update menu

    21:34:27.182 DEBUG: org.geogebra.desktop.b.a.g.a[-1]: possible missing release()

    21:34:29.333 DEBUG: org.geogebra.desktop.gui.a.a$a.run[-1]: Checking version

    21:34:29.333 DEBUG: org.geogebra.desktop.gui.a.a$a.run[-1]: major version check needed: no check was done yet

    21:34:29.541 DEBUG: org.geogebra.desktop.gui.a.a$a.run[-1]: current=5000200000 newest=5000000000

    21:34:29.724 DEBUG: org.geogebra.desktop.gui.a.a$a.run[-1]: newest_minor=5000200000

    21:34:31.200 DEBUG: org.geogebra.desktop.gui.R.a[-1]: update menu

    21:35:21.463 DEBUG: javax.swing.JMenu.fireMenuSelected[-1]: Menu opening: class org.geogebra.desktop.gui.i.V

    21:35:21.464 DEBUG: javax.swing.JMenu.fireMenuSelected[-1]: creating menu items

    21:35:21.465 ERROR: org.geogebra.desktop.geogebra3D.f.a.a[-1]: Image /gui/images/64px/forum.gif not found

    21:35:21.467 ERROR: org.geogebra.desktop.geogebra3D.f.a.a[-1]: Image /gui/images/64px/forum.png not found

    21:35:22.497 DEBUG: org.geogebra.desktop.gui.R.a[-1]: opening URL:https://www.geogebra.org/bu...

    21:44:19.749 DEBUG: javax.swing.JMenu.fireMenuSelected[-1]: Menu opening: class org.geogebra.desktop.gui.i.V

    21:44:20.194 DEBUG: javax.swing.JMenu.fireMenuSelected[-1]: Menu opening: class org.geogebra.desktop.gui.i.ax

    21:44:20.194 DEBUG: javax.swing.JMenu.fireMenuSelected[-1]: creating menu items

    21:44:20.286 DEBUG: javax.swing.JMenu.fireMenuSelected[-1]: Menu opening: class org.geogebra.desktop.gui.i.V


    GGB file content:

    <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>

    <geogebra format="5.0" version="5.0.200.0" id="8a305f23-e1af-4645-9c2e-db3fe561bda7" xsi:noNamespaceSchemaLocation="http://www.geogebra.org/ggb...; xmlns="" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLS...; >

    <gui>

    <window width="800" height="600" />

    <perspectives>

    <perspective id="tmp">

    <panes>

    <pane location="" divider="0.25" orientation="1" />

    </panes>

    <views>

    <view id="4097" visible="false" inframe="true" stylebar="true" location="1,1,1,1" size="400" window="100,100,700,550" />

    <view id="512" toolbar="0 | 1 501 5 19 , 67 | 2 15 45 18 , 7 37 | 514 3 9 , 13 44 , 47 | 16 | 551 550 11 , 20 22 21 23 , 55 56 57 , 12 | 69 | 510 511 , 512 513 | 533 531 , 534 532 , 522 523 , 537 536 , 535 | 521 520 | 36 , 38 49 560 | 571 30 29 570 31 33 | 17 | 540 40 41 42 , 27 28 35 , 6 , 502" visible="false" inframe="false" stylebar="false" location="1,1,1" size="500" window="100,100,600,400" />

    <view id="4" toolbar="0 || 2020 , 2021 , 2022 , 66 || 2001 , 2003 , 2002 , 2004 , 2005 || 2040 , 2041 , 2042 , 2044 , 2043" visible="false" inframe="false" stylebar="false" location="1,1" size="300" window="100,100,600,400" />

    <view id="8" toolbar="1001 | 1002 | 1003 || 1005 | 1004 || 1006 | 1007 | 1010 || 1008 1009 || 66 68 || 6" visible="false" inframe="false" stylebar="false" location="1,3" size="300" window="100,100,600,400" />

    <view id="1" visible="true" inframe="false" stylebar="false" location="1" size="568" window="100,100,600,400" />

    <view id="2" visible="true" inframe="false" stylebar="false" location="3" size="200" window="100,100,250,400" />

    <view id="16" visible="false" inframe="false" stylebar="false" location="1" size="150" window="50,50,500,500" />

    <view id="32" visible="false" inframe="false" stylebar="true" location="1" size="150" window="50,50,500,500" />

    <view id="64" visible="false" inframe="true" stylebar="true" location="1" size="150" window="50,50,500,500" />

    <view id="70" visible="false" inframe="true" stylebar="true" location="1" size="150" window="50,50,500,500" />

    </views>

    <toolbar show="true" items="0 39 | 1 501 67 , 5 19 , 72 | 2 15 45 , 18 65 , 7 37 | 4 3 8 9 , 13 44 , 58 , 47 | 16 51 64 , 70 | 10 34 53 11 , 24 20 22 , 21 23 | 55 56 57 , 12 | 36 46 , 38 49 50 , 71 | 30 29 54 32 31 33 | 17 26 62 73 , 14 68 | 25 52 60 61 | 40 41 42 , 27 28 35 , 6" position="1" help="false" />

    <input show="true" cmd="true" top="algebra" />

    <dockBar show="true" east="true" />

    </perspective>

    </perspectives>

    <labelingStyle val="0"/>

    <font size="12"/>

    </gui>

    <euclidianView>

    <viewNumber viewNo="1"/>

    <size width="568" height="438"/>

    <coordSystem xZero="456.9999999999999" yZero="488.0" scale="49.999999999999986" yscale="49.99999999999999"/>

    <evSettings axes="true" grid="true" gridIsBold="false" pointCapturing="3" rightAngleStyle="1" checkboxSize="26" gridType="0"/>

    <bgColor r="255" g="255" b="255"/>

    <axesColor r="0" g="0" b="0"/>

    <gridColor r="192" g="192" b="192"/>

    <lineStyle axes="1" grid="0"/>

    <axis id="0" show="true" label="" unitLabel="" tickStyle="1" showNumbers="true"/>

    <axis id="1" show="true" label="" unitLabel="" tickStyle="1" showNumbers="true"/>

    </euclidianView>

    <kernel>

    <continuous val="false"/>

    <usePathAndRegionParameters val="true"/>

    <decimals val="2"/>

    <angleUnit val="degree"/>

    <algebraStyle val="0" spreadsheet="0"/>

    <coordStyle val="0"/>

    <angleFromInvTrig val="false"/>

    </kernel>

    <scripting blocked="false" disabled="false"/>

    <construction title="" author="" date="">

    </construction>

    </geogebra>


    <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>

    <geogebra format="5.0" version="5.0.200.0" xsi:noNamespaceSchemaLocation="http://www.geogebra.org/ggt...; xmlns="" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLS...; >

    </geogebra>


    LibraryJavaScript:


    Preferences:

    <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?><geogebra format="5.0" xsi:noNamespaceSchemaLocation="http://www.geogebra.org/ggb...; xmlns="" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLS...; ><gui><window width="800" height="600" /><settings ignoreDocument="false" showTitleBar="true" /><labelingStyle val="0"/><font size="12"/><menuFont size="-1"/><tooltipSettings language="" timeout="0"/></gui><euclidianView><size width="640" height="480"/><coordSystem xZero="215.0" yZero="315.0" scale="50.0" yscale="50.0"/><evSettings axes="true" grid="false" gridIsBold="false" pointCapturing="3" rightAngleStyle="1" checkboxSize="26" gridType="0"/><bgColor r="255" g="255" b="255"/><axesColor r="0" g="0" b="0"/><gridColor r="192" g="192" b="192"/><lineStyle axes="1" grid="0"/><axis id="0" show="true" label="" unitLabel="" tickStyle="1" showNumbers="true" axisCross="0.0" positiveAxis="false"/><axis id="1" show="true" label="" unitLabel="" tickStyle="1" showNumbers="true" axisCross="0.0" positiveAxis="false"/></euclidianView><kernel><continuous val="false"/><decimals val="2"/><angleUnit val="degree"/><algebraStyle val="0"/><coordStyle val="0"/><localization digits="false" labels="true"/><angleFromInvTrig val="false"/><casSettings timeout="5" expRoots="true"/></kernel><scripting blocked="false"/></geogebra>


Cheers, Daniel

Comments (14)

photo
1

It looks like it's a problem with your graphics card drivers. Maybe check if there are newer ones (or try older ones?)

photo
2

I've also encountered this bug, however it is not only in Geogebra but most likely in all other Java apps too (, afaik Minecraft too, but not in Eclipse)


I've already done multiple graphics card driver updates so if the bug was caused there it must be dragging on inside the driver software.

Some people might have found a solution a while ago but the way to fix this bug isn't accesible anymore in the current NVIDIA control panel. (see: http://stackoverflow.com/qu...)

I've also already tried similar stuff to what the guy suggested in the above link but nothing seems to work.

photo
1

I have the same issue. I've got a brand new laptop with graphics card up to date and also windows 10. My computer is quite powerful, so it wouldn't be a performance issue. This bug only occured to me like 1 or two weeks ago and seems to diseappear temporarely when i restart my computer but eventually comes back every time. It seems that problems happens when the yellow boxes for help appears to much.

photo
1

Ok, I don't know how it worked but I actually achieved to remove my problem. Weirdly enough but there was an application that was causing trouble to geogebra. It was Sonic Studio, a program that can put effects on sound coming from the computer.

I still have no idea what that thing would prevent me from using geogebra correctly

photo
2

Wait, why does it say solved now ?

It's not solved until the problem is fixed. I still can't use that program if I want to use geogebra, and I don't know if it solved the problem of the OP

photo
2

Hi,


Not a clean solution but it does the job for me : set compatibility mode to Windows XP (service pack 3)


No more bug.

https://www.geogebra.org/he...

photo
2

Same problem, solved setting Compatibility mode Windows 98 (from win10). Thank you very much for your hint, pi!

photo
1

I had the same problem with Windows 10. Taking an idea on combatibility, I tried to make Geogebra combatible with previous versions of Windows. I found out that making Geogebre combatible with "Windows XP (Service Pack 3)" the problem disappeared.

photo
2

steps:

  1. control panel
  2. system and security
  3. system
  4. Remote settings
  5. Advanced tab
  6. click Environment variables
  7. create a J2D_D3D variable
  8. and set the value to false.

did work for me...

photo
1

setting J2D_D3D fixed it for me thanks!

photo
1

Probably using -Dsun.java2d.d3d=false will work too then


Thanks, added to FAQ https://wiki.geogebra.org/e...

(Edit: false, not true)

photo
1

My problem is "ghost screen"

Setting J2D_D3D=false fixed it

but setting Dsun.java2d.d3d=true ,it doesn't work .

photo
1

Oops, looks like it should be


-Dsun.java2d.d3d=false

photo
1

Thanks for Michael Borcherds and Dimitrios Tsanaktsis

My graphic's card is Nivida RTX-2080 ,OS:Window10

When I update GPU driver

It would be happen "ghost screen"

So Geogebra's design team should tell Nivida this problem.


谢谢你迈克尔·博尔彻斯和迪米特里奥斯·察纳克齐斯 我的图形的名片是尼维达RTX-2080,OS:Window10当我更新GPU驱动程序时,这将发生"鬼屏"所以Geogebra的设计团队应该告诉尼维达这个Problem。

photo
© 2020 International GeoGebra Institute