Geogebra 3D

dorineclaeys shared this question 10 years ago
Answered

Beste,


ik ben momenteel de versie 5.0 aan het uit proberen. Ik had hierbij de volgende vraag. In onze handboeken wordt meestal gewerkt met een assenstelsel die er uitziet zoals op de onderstaande tekening. Ik slaag er niet in om het assenstelsel op deze manier in de versie 5.0 te voorschijn te laten komen. Wanneer je de y-as horizontaal plaatst dan komt de x-as als het ware recht voor je uit en zie je niks meer van de x-as. Op die manier kan deze versie niet gebruikt worden voor de constructies en de doorsneden die de leerlingen in het vierde jaar moeten maken, wat ik jammer vind, want het lijkt me leuk dat de de doorsnede van verschillende kanten zou kunnen bekeken worden. Is er iemand die eventueel een oplossing kan leveren voor dit probleem?


Heeft het zin om mijn vragen ook te stellen op het engelstalig forum? (het is namelijk voor de eerste maal dat ik gebruik maak van dit forum om zelf vragen te stellen)


Dorine Claeysd3307199bb36e65fd99c6c8e65a9368b

Comments (10)

photo
1

Hi ...


I really don't know any dutch, but as I'm german I think I can understand what you mean.


If you have problem ask at the englisch 5.0-Forum or even at the german one, if you are better in german :wink:


Birgit

photo
1

beste

met de voorlaatste knop in de knoppenbalk van het 3d-venster kan je de assen wentelen en de hele zaak van verschillende kanten bekijken,ook in de positie zoals je bijgevoegde afbeelding.29db61e3ff7ec9a327907d2d7f64c240

En wat het Engelstalig forum betreft, het wordt heel veel gebruikt door niet-Engelstaligen. Dat merk je wel als je de diverse vraagsstellingen probeert te lezen. Omdat het druk bezocht wordt, krijg je ook heel snel antwoorden. Zeker doen dus!

chris

photo
1

Chris ..

.

you can even turn the view around with right-click and drag.


Birgit

photo
1

Chris,


het lukt mij nooit (door draaiing van de assen), de y-as horizontaal te plaatsen en dan een x-as te bekomen die een hoek van 135° maakt met de y-as (zoals de figuren meestal in de boeken worden afgebeeld). Wanneer je de z-as verticaal laat staan dan draaien de x-as en de y-as altijd tesamen (waarschijnlijk omdat ze in hetzelfde vlak liggen). Als de y-as horizontaal plaatst zie je de x-as niet meer.


Verder nog de volgende vraag: ik kan een kubus tekenen in 3D maar is het mogelijk om een punt te plaatsen op één van de ribben (zonder dat je hierbij de coördinaat van dat punt intikt) maar door het klikken met de muis of het gebruiken van een bepaald menu. Of moet je dit in het 2 D venster op één of andere manier doen?


Dorine Claeys

photo
1

Dorien

ik heb het ook eens geprobeerd en ik denk dat je gelijk hebt. Wanneer je de y-as 'ongeveer' horizontaal plaatst kan je nogal wat kanten op met de x-as, maar wanneer je probeert ze exact horizontaal te krijgen kan je nog weinig kanten op met de x-as.

Het ingeven van een punt ipv aanklikken is onvermijdbaar omdat het scherm tweedimentionaal is ipv 3-d en een aanklikpunt nooit één enkel punt in de ruimte kan bepalen.

chris

photo
1

Hi


I am so sorry because I do not speak (and write) english as I well as it would supposed to be to explain what I want to say about your question. I think that the perspective you want to use to draw your axis is not the one used in GGb 3D. Here is a website which could explain it easily even if you do not understand french ;=)


http://www.intellego.fr/doc/2289


Regards


Laurent

photo
1

Hi

same post than here,no?

http://www.geogebra.org/for...

Daniel

photo
1

Sorry, I did not see it :flushed:


Laurent

photo
1

Beste

Ik begrijp volkomen jouw vraag... maar mag ik jou er op attent maken dat dergelijke weergave van een loodrecht driedimensionaal assenstelsel in een vlak niet mogelijk is als realistische voorstellling.

Indien de y-as en de z-as op het scherm een hoek van 90° vormen dan kan de derde as nooit onder een hoek van 135° worden weergegeven. Je zou dan enkel een punt zien in projectie.

Ik weet dat deze voorstelling ook in technische handleidingen wordt gebruikt.

Je kan wel een beetje doen alsof maar dan zal een kubus met de 3d-versie er allesbehalve uitzien als een kubus.

https://www.geogebra.org/cl...

Je zou wel in 2D, twee halfrechten kunnen tekenen en de 3de as onder een hoek van 135 °

Maar het blijft "fake"

photo
1

esto es posible que ayude o puede que no pero seguro que viene bien

http://www.geogebra.es/cvg/

http://www.geogebra.es/cvg/...

© 2021 International GeoGebra Institute