Functienaam gelimiteerd

Aad Noman shared this problem 2 years ago
Not a Problem

Als ik bij een functie de waarde van een functie zet dan kan ik die maar beperkt verslepen. Soms betekent dit dat de waarde in de weg zit van een andere functie. Waarom kan ik de waarde niet verslepen waar ik wil?

Comments (7)

photo
1

Please post your .ggb file

photo
1

Hi, i have attached the ggb file. As you can see the place of the name of the parabola is limited and not on a good place, but i can only move it a little bit.

photo
1

Nu zie ik wat je bedoelt. Je hebt het niet over het verslepen van de naam van de functie als tekst vanuit het algebra venster naar het tekenvenster, maar over de plaats van het label bij het object (hier functies). Dat geldt voor alle objecten, of het nu punten, lijstukken of grafieken zijn. Die worden bij een object geplaatst, met een beperkte maneuvreerruimte. Is deze in jouw toepassing onvoldoende, dan is er het alternatief om met een tekst te werken die je aan een of ander punt op het object vasthangt. Hier kan dat bv een punt op de grafiek zijn. Zo staan bv de namen en voorschriften van de twee lijnen steeds bovenaan en die zou je via een punt ook onderaan kunnen tonen.

chris

photo
1

Bedankt voor je snelle reactie. Inderdaad dit is wat ik bedoel. Ik snap totaal niet dat deze ruimte gelimiteerd is. Ik zou natuurlijk het label kunnen vervangen door een textbox maar dat is natuurlijk niet de bedoeling want dan ben ik de link tussen text en functie kwijt. als ik de functie dan verander is ook de textbox niet meer goed. Dit speelt inderdaad ook bij alle andere standaard figuren. Nogmaals voor mij een onbegrijpelijke beperking. Het enige wat ik me zou kunnen voorstellen is dat je anders het label zover kunt verplaatsen dat je hem "kwijt" raakt zeg maar. Maar dat is natuurlijk eigen verantwoording. Ik zou graag zien dat hier meer ruimte in komt.

photo
1

Natuurlijk vervangt u de gebogen labelweergave door de opdracht Text(f), die tekst weergeeft die u vervolgens plaatst waar u wilt en wordt bijgewerkt wanneer de curvevergelijking verandert.

photo
1

Als je een punt A=Punt(f) creëert, blijft A op de grafiek van f, ook al verander je het voorschrift. A invullen als positie voor een tekst zal dan altijd mee met het voorschrift veranderen. Je behoudt dan de link met de functie maar door A te verslepen op de grafiek heb je meer marge dan met het label.

Wil je nog meer ruimte dan dat punt op de grafiek dan kan je een cirkel c met middelpunt A bepalen en daarin een punt AA=PuntBinnen(c) dat als positie dient voor de tekst. Zo maak je de marge willekeurig groot.

Je ziet, ook met de huidige beperkingen maak je mits een handigheidje toch wat je wil.

photo
1

Bedankt voor de oplossingen, deze zijn allemaal bruikbaar en lossen mijn issue op.

© 2022 International GeoGebra Institute