Beginnen met Geogebra 6

A.Geeraert shared this question 3 years ago
Answered

Ik ben nieuwkomer in GG.

In een van de video's op YouT werden drie punten gegeven waardoor een parabool getrokken moest worden. De video gevolgd en na punten invoer moest je de formule

f(x) = a x^2 + b x +c invoeren om vervolgens de coeff 's te berekenen.

Maar GG zegt bij invoer functie "de variabele a is niet gedefinieerd"

Hoe moet je die functie correct invoeren ?


Tussen haakjes weet iemand een beginnersgroep waar ik me bij aan kan sluiten ? Ik ben gepensioneerd en geinteresseerd in wiskunde.


Met vriendelijke groet

E. Hilgersom

Comments (4)

photo
1

een parabool tekenen door drie gegeven punten doe je met GeoGebra op dezelfde manier als zoals beschreven in handboeken.

Zie bv mijn website http://users.telenet.be/chr...

of het bestand in bijlage

chris

photo
1

Dank u voor uw antwoord.

Mijn vraag komt uit een Duitse instructievideo op YouTube https://www.youtube.com/wat...

waarbij simpelweg in Geogebra de formule f(x) = a x^2 + b x +c wordt ingevoerd en geaccepteerd wordt waarna de drie punten ingevoerd worden bij f(x) met drie vergelijkingen als resultaat. Simpel genoeg maar het gaat me erom waarom daar de gegeven formule van f(x) daar wel werkt en bij mij crasht "variabele a is onbekend". Zo'n simpele basis formule moet toch gewoon ingevoerd kunnen worden ? Wat zou nu de truuk zijn ?


Met viendelijke groet

photo
1

beste

de manier die ik aangaf volgt hoe de leerlingen deze vergelijking analytisch moeten kunnen afleiden in het 4e jaar SO.

Het is inderdaad niet de snelste manier om het met GG te doen.

Op het filmpje in de link van je antwoord worden drie punten A,B,C ingegeven en wordt de regressiekomme van de 2e graad berekend met het Nederlandstalig commando VeeltermRegr({A,B,C}, 2).

Als je begint met het ingeven van de formule f(x) = a x^2 + b x +c is het logisch dat GG zich afvraagt wat a, b en c zijn. In GG krijg je de vraag of je schuifknoppen wil aanmaken voor de onbekenden en dan krijg je een parabool met drie parameters op schuifknoppen, maar in het filmpje zie ik enkel de drie punten en de regressiekromme.

19a1ab6b3ac8052b7d9d5214d524c391

photo
1

Hartelijk dank voor uw antwoord.

Ik ben net een paar dagen bezig met GG en ik volg wat video's op youtube om mezelf een beetje wegwijs te maken. Die video's zijn op zich instructief : stap voor stap laten ze zien hoe je een bepaald probleem aanpakt. Helaas werken de meeste bij mij maar gebrekkig omdat ze met oudere versies van GG gemaakt zijn, dus echt opschieten doet het ook niet. De help functie van GG vind ik niet geweldig.


In de (Duitse) video van YouTube wordt de functie "Trend" gebruikt , dat is dus in het Nederlands "VeeltermReg". Ik kan u zeggen dat ik een hele zoektocht heb ondenomen in de functielijst en allerhande namen geprobeerd heb , zonder resultaat.

Als laatste vraag (dan zal ik u niet meer lastigvallen) : hebt u nog een tip voor me om in die "functiebrij" efficient te zoeken ?


Alvast bedankt

A.Geeraert

photo
© 2021 International GeoGebra Institute