applet ne radi

hhalas shared this question 7 years ago
Answered

Prošlih par tjedana javio se problem s appletom koje smo radili za naše web stranice, naime prvo je tvrdilo da nemamo javu, a nakon upgrade-a se jednostavno applet nije prikazivao niti se ikakav problem ispisivao, također sam primjetila da kad se to dogodilo nisam mogla otvoriti niti geogebrinu službenu stranicu, stoga me zanima da li je itko primjetio sličan problem i da li je to do same Geogebre jer moj zaključak je da se nije računalo moglo povezati sa webgeogebrom stoga applet nije radio.

Željeli bismo krenuti u nastavu sa materijalima koje smo napravili, pa bi voljeli znati koji je razlog tomu bio, u slučaju da se opet dogodi.

Comments (6)

photo
1

Otvaraju li vam se u pregledniku neki drugi apleti? Na primjer oni na http://www.geogebratube.org ? probajte pogledati u drugom pregledniku kao npr Chrome, FF. Jeste li taj aplet podigli na web pa da mi probamo?

Inače Java7 zna stvarati izvjesne probleme. Pogledajte ovo http://www.geogebra.org/for...


Svakako javite rezultat.

photo
1

Trenutno radi sve, no zbog nastave i studenata zelimo znati koji su sve mogući razlozi kako bi znali riješiti problem ako se opet dogodi.

mogu vam poslati i link

http://grad.hr/geomteh3d/sk...


Dakle u to doba nije bilo moguće otvoriti niti jedan link s java appletom (naš ili nečiji drugi) koji sam probala niti u jednom browseru, kao ni sama stranica geogebre. S javom 6 je javljalo problem da jave niti nemamo a s upgrade-om na 7 javljalo bi samo da se pokusava spojiti s geogebrinom stranicom što valjda nije bilo moguće te se applet ne bi pokazao bilo bi samo prazno mjesto tamo gdje bi on trebao biti.


Međutim hvala za onaj link, možda bude od koristi, međutim zanima nas da li je bilo zaista kakvih problema s webgeogebrom, jer mi ustvari nismo nista napravili od navedenih rješenja na linku koji ste poslali, već je s vremenom proradilo. Također smo mislili da je problem sa našim serverom fakulteta ali tehničar tvrdi da nam ništa nije zabranjeno stoga to nije moguće da je do nas.


Hvala

photo
1

Uf... Malo sam pogledao stranicu i ima nekoliko stvari koje bi valjalo promijeniti koje će značajno ubrzati stvar.


1. Definitivno je previše apleta na jednoj stranici - treba razbiti stranicu u više podstranica...kao lekcije unutar poglavlja

2. Za neke stvari nije korištena nikakva interaktivnost. Ti apleti samo usporavaju stvar. Čemu koristiti aplet ako se želi prikazati slika? Onda treba staviti sliku i gotovo. Ovako i ti apleti usporavaju cijelu priču, a zbilja nisu potrebni. Dakle, ili te aplete zamijeniti slikama ili im unijeti interaktivnost. Na primjer, variranjem parametara.

3. (nije stvar koja bi ubrzala učitavanje, ali je nešto što bode oči) Ako je "slika", onda neka bude slika, a ne aplet. Ako je aplet, onda neka piše "aplet", a ne slika.


I da ne bi ispalo da samo rondam, svaka čast na ideji. Puno uspjeha želim! :)

photo
1

Uspio sam sve vidjeti preko Linuxa, a na win-u još imam problema koje opisuješ nakon nadogradnje Jave 7. Znači nije do Geogebrinog servera. Nešto ga u operativnom sustavu onemogućuje da preuzme izvršnu datoteku sa servera. ne znam razlog. Ali ako želiš imati potpunu sigurnost da će raditi bez obzira na geogebrin server onda izvršne datoteke pohrani na svom serveru. Dovoljno je da na kartici Dodatno za izvoz aplete uključiš pod Datoteke: Omogući korištenje van Mreže. U istu mapu gdje spremiš html datoteku spremit će i desetak jar datoteka koje sve treba prenijeti na server. Sve te datoteke možeš staviti u zasebnu mapu na serveru pa ih pozivati malom promjenom parametra codebase:

    <applet name="ggbApplet" code="geogebra.GeoGebraApplet" archive="MOJAMAPA/geogebra.jar"codebase="./"

To je korisno jer će na taj način sigurno funkcionirati apleti i kad se geogebra ažurira.


Inače, sve skupa mi se dopada i čini mi se ovo područje kao stvoreno za GeoGebru. Tu se može koristiti i neke ggb naredbe koje mi u srednjoj rijetko koristimo kao KonjugiraniPromjer[ <vektor>, <konika> ], KružnicaZakrivljenosti[ <točka>, <krivulja> ], KružnicaZakrivljenosti[ <točka>, <krivulja> ] itd. Kad nađem vremena nastojat ću dati korisne sugestije. Za sada i ja bih rekao da ponegdje mogu ići slike umjesto apleta. Geogebra radi krasne slike PNG formata. Također, što manje skrolanja to bolje, a to onda znači minimizirati aplete i font u njima. Raditi što više novih stranica na koje linkaš. To jednostavno webu paše, a korisnik je na to naviknut. Ne zaboravi da možeš koristiti gumbe i tekstualna polja, a ne samo potvrdne okvire. Tu i tamo se možda može postaviti i koji zadatak za posjetitelja s prilagođenom alatnom trakom. To je možda već za naknadnu doradu jer pretpostavljam da vas kače rokovi.

E, Geogebra može ubaciti i TEX u tekst web stranice, a možeš i ručno ovako:

http://apleti.normala.hr:81...

photo
1

Opet problem s appletom, ova dva

https://www.geogebra.org/m/TG4mgaAR

https://www.geogebra.org/m/rVjfmZQn

se neće pokrenuti stalno su u fazi gdje se onaj prsten vrti, zna li tko kako to riješiti ili se trebam javiti geogebra teamu

photo
1

Pogledao sam oba apleta na Mozilli i oba apleta uredno rade. probajte s nekim drugim preglednikom.

© 2020 International GeoGebra Institute