Animeren, punt over lijn

gspreen shared this question 11 months ago
Answered

Hoi, Ik ben een beginner qua animeren. Hoe kan ik een punt over een lijnstuk laten lopen? Zeg maar punt A loopt over lijnstuk AB naar punt B. Heen en weer mag ook.

Tevens Roteren van een figuur om een punt.

Welke commando's gebruik je daarvoor, en stel je die in via het punt zelf, of via een actieknop? Wat ik hierover op internet kan vinden is te weinig specifiek om het voor elkaar te krijgen.

Gerdien.

Comments (3)

photo
1

Voor een punt C op een lijnstuk volstaat het om in de instellingen van het punt C in de tab Basis de optie Animatie aan te vinken. In de tab Algebra kan je dan de snelheid en de aard van de beweging instellen. Je merkt dat linksonder in het tekenvenster een klein icoontje verschijnt waarmee je de animatie kunt stoppen en herstarten. Voor een rotatie plaats je de animatie op een schuifknop voor de hoek.

Je kunt animaties ook besturen met een animatieknop en een commando als StartAnimatie(C, true). In de bijlage werk ik met een booleaanse variabele anim en een knop. In de scripting tab van de knop wissel ik de booleaanse van waarde (true wordt dan false en omgekeerd. Zo heb ik daarna maar één commando nodig zowel voor starten als stoppen. Verken een en ander in het bestand in bijlage.

chris

/x+Gvv4fPkOlwgAAAABJRU5ErkJggg==

photo
1

Oké, ik ga ermee aan de slag en de bijlage bekijken. Dankjewel!

photo
1

Het is gelukt. Het punt was (haha) dat ik graag de punt van een driehoek wilde verschuiven en dat de driehoek dan meebewoog. Het was voor de stelling van Pythagoras, bewijs van Euclides. Maar vanuit de uitgangspositie dat de driehoek al getekend was, kon ik geen animatie meer instellen.

Dus de driehoek weer verwijderd. Een lijnstuk gecreeerd waarover het punt moest bewegen. Een punt op dat lijnstuk geplaatst. Aan dat punt de driehoek vastgemaakt. En toen had ik dus de driehoek met animatie.

Dank voor het op weg helpen! Met de rotatie moet ik nog bezig.

photo
© 2021 International GeoGebra Institute