animatie probleem

sofy shared this question 8 years ago
Answered

Beste

Ik gebruik geogebra 4.2. Ik wil met geogebra een constructie van de kaatsing van een biljartbal tegen een andere bal aantonen met kaatsing tegen de randen van de biljart zoals in bijlage. Ik heb het al met schuifknoppen en actieknoppen gedaan maar als ik er dan op druk starten er 3 ballen, trwijl er maar 1 bal zou mogen starten, die het volledig parcours aflegt. Ik had het met 3 ballen geprobeert omdat het anders niet zou lukken volgens mij om eenzelfde bal naar voor en achter te laten bewegen volgens de assen. In feite zou het moeten kunnen om de tweede bal te laten starten als de eerste hem raakt maar ik weet niet hoe ik dat moet doen.. Hopelijk kunnen jullie me helpen? Alvast bedankt

Guylinck Sofy


https://ggbm.at/560809

Comments (5)

photo
1

Beste Guylinck,


Wil je de fysische botsing van biljartballen in Geogebra maken? Dat is niet zo eenvoudig.

Maar jouw bestand gaat over geometrisch 'botsen', reflecteren dus tegen rechten. Wat is je probleem?

photo
2

Dag,

Het is voor mijn eindwerk voor school dat ik het verband uitleg tussen wiskunde en sport, hier nu biljart. Dmv wiskunde kun je de eindbestemming van je bal forceren door op een bepaalde plaats

https://ggbm.at/560831

photo
1

Dag,

Het is voor mijn eindwerk voor school dat ik het verband uitleg tussen wiskunde en sport, hier nu biljart. Dmv wiskunde kun je de eindbestemming van je bal forceren door op een bepaalde plaats de bal tegen de rand van de biljart te laten bewegen. Bij geogebra heb ik het gedaan met lijnspiegelingen om te verduidelijken. Het probleem is dat ik nu met actieknoppen werk, en zo wil gaan van punt E naar punt H (zie blijage) maar ik moet telkens zelf op de actieknoppen apart drukken om elke bal te laten bewegen, ik zou graag op 1 actieknop drukken en zo van punt E naar punt H gaan, dmv 1 druk op de knop maar als ik met 1 actieknop werk, starten alle 3 de ballen in 1 keer, terwijl ze elkaar zouden moeten opvolgen.. Weet u misschien hoe dat in 1 keer zou gaan?


Guylinck Sofy

https://ggbm.at/560831

photo
1

https://ggbm.at/560891

beste

je kan het probleem oplossen door het hele traject te definiëren als één zogenaamde veelhoeklijn (optie bij 3e knop van links).

I.p.v. verschillende punten op verschillende lijnstukken hoef je nu maar 1 punt op de veelhoeklijn te plaatsen.

Het commando StartAnimatie[] dat je gebruikte bij de verschillende actieknoppen werkt nu perfect voor ene punt dat botsend langs de kanten van het biljart zijn weg voortzet.

Ik heb het toegevoegd aan jouw bestand.

chris

photo
1

Dag Chris

Enorm bedankt voor de hulp, ik heb het geprobeert en het is gelukt!

Sofy

© 2021 International GeoGebra Institute