aanvinkvakje verplaatsen lukt niet

Tine Westerweele shared this question 3 years ago
Answered

Ik heb net een driehoek getekend met zwaartelijnen, hoogtelijnen, middelloodlijnen en bisectrices. Deze heb ik ook goed kunnen koppelen aan de aanvinkvakjes. Maar, de aanvinkvakjes staan niet netjes onder elkaar. Ik wil deze dus graag 'verslepen' maar dat lukt niet.

Zie de afbeelding die bijgevoegd is.

Tips?

Comments (6)

photo
1

aanvinkvakjes en knoppen zijn objecten die standaard gefixeerd worden wanneer je ze creëert. Dit voorkomt dat je ze per ongeluk versleept waneer dat niet de bedoeling is. Je kunt ze wel verslepen wanneer je de rechtermuisknop ingedrukt houdt.

PS een ggb bestand kan je onderzoeken, maar een schermafbeelding niet.

photo
1

Ontzettend bedankt! Ik heb er lang aan zitten prutsen maar ik kan het niet vinden!

Ik weet dat je met een schermafbeelding niks kan, maar ik heb nog niet ontdekt waar de ggb bestanden worden opgeslagen / hoe ik ze als bijlage zou kunnen toevoegen.

photo
1

Over opslaan: dit hangt af van de versie die je gebruikt. Werk je met GGKlassiek 5 dan vind je de optie eenvoudig in het menu Bestand. In versie Klassiek6 is het al wat omslachtiger. Daar betekent opslaan eigenlijk uploaden naar het online materialenplatform. Lokaal opslaan kan je echter wel via het menu Downloaden als, optie ggb. De logica is dat dat men met GG6 en de apps vooral inzet op toestellen als phones en tablets die men nauwelijks gebruikt als lokaal opslagmedium maar wel al afspeelmedium voor online opslag. Net zoals het niet zomaar kunnen verslepen van knoppen en aanvinkvakjes is voor alles wel een logische uitleg, maar ik begrijp dat het niet altijd eenvoudig om de denkpistes van de ontwikkelaars doorheen de jaren zomaar te begrijpen als je die niet op de voet volgde. De kracht en de zwakte van iets met enorm veel mogelijkheden liggen soms heel dicht bij elkaar.

Eens je een bestand opgeslagen hebt zie je tijdens het formuleren van een vraag natuurlijk wel het paperclipje onderaan om een bestand toe te voegen aan een vraag.


chris.

photo
2

Ik werk met versie 6. Ik ben alles nog aan het ontdekken... :smile:

Het on-line opslaan gebruik ik inderdaad, ik zet overal mijn school afkorting bij zodat ik het makkelijk kan opzoeken. Zo heb ik het bestand "Koordenvierhoek WES" waarin ik graag de overstaande hoeken wil laten optellen, maar hoe dat moet heb ik ook nog niet gevonden.

Groet, Tine

photo
1

Ik heb het bestand gevonden en gedownload zodat ik het zelf kan bewerken.

Hoeken optellen doe je op dezelfde manier als getallen optellen. Je kunt alle objecten van eenzelfde type bij elkaar optellen, dus ook bv lengtes en oppervlaktes. In dit geval definieer je dus iets als som1= hoek... + hoek....De tekst in het tekenvenster kan je dynamisch maken door in de tab Objecten een object te selecteren dat je eerder definieerde. Zo kan je de geldigheid van de eigenschap volgen ook als je punten versleept. Ik heb het bestand toegevoegd in bijlage.

Op de startpagina van geogebra.org vind je de rubriek initiatiehandleidingen. Dat zijn doe-handleidingen waarin je leert werken met heel wat basishandelingen en mogelijkheden van GeoGebra. Ze werden gemaakt door een eigen DocuTeam en als vertaler Nederlands vertaalde ik ze naar het Nederlands. Je ontdekt er zeker heel wat mogelijkheden waar je zelf nooit achter kwam. Veel succes op je ontdekkingstocht

chris

photo
1

Wederom bedankt! Ik ga de handleiding opzoeken en doornemen, wellicht kan ik het dan wel volgen. Ik denk dat ik met te moeilijke opgaven ben gestart :(

photo
© 2022 International GeoGebra Institute